Om Molde Folkehøgskole

Beliggenhet

Molde folkehøgskole ligger idyllisk til rett ved Moldefjorden, med utsikt mot de mektige Romsdalsalpene, men likevel bare vel 1,5 kilometer fra bysentrum. Molde er en allsidig småby med nærmere 26.000 innbyggere. Det er lett å komme seg til Molde og skolen. Fra Molde Lufthavn er det bare 10 minutter hit med bil, og ekspressbusser og hurtigruta er bare noen minutter unna. For mer info om Molde se www.visitmolde.com og  www.molde.kommune.no

Molde folkehøgskole ligger bare drøyt en times kjøretur fra verdenskjente Trollveggen, Trolltindene og Romsdalshorn. Kjører du motsatt vei vil du få oppleve Hustadvika og Atlanterhavsveien. Vi har også turstier, lysløype, kunstgressbaner, sandvolleyballbane og alpinanlegg nært skolen. Eller hva med et besøk på Aker stadion? Eller på et galleri? På skolen vil du dessuten være i nærheten av Moldebadet, bowlinghall, tennisbaner, golfbane, teater, kino m.m.

Skole med fokus på idrett og friluftsliv

Molde folkehøgskole er en idretts- og friluftlivsfolkehøgskole. Skolen er omkranset av vakker Romsdalsnatur  og idrettsbyen Molde er kjent for sine mange gode idrettsanlegg. De fleste av disse ligger i umiddelbar nærhet til skolen. Våre elever setter pris på skolens unike beliggenhet. Du trenger ikke å være toppidrettsutøver eller topptrent friluftlivsmenneske for å være elev ved Molde folkehøgskole. Men du må være glad i allsidig trening, like å være ute på tur og ikke minst nye og spennende utfordringer. Vi har dyktige lærere innen idretts –og friluftslivsrelaterte fag. De vil gjøre alt for at du skal få et år med ny kunnskap, utvikling, mestring og gode opplevelser.

Venner for livet!

I tillegg til mange og ulike aktiviteter vil året også gi deg muligheter til gode samtaler rundt viktige livsspørsmål og mulig veivalg videre i livet. Folkehøgskoleåret er et år hvor du kan utvikle deg som menneske i fellesskap med andre, et år der mange får venner for livet!

Et samfunn i miniatyr

En folkehøgskole er på mange måter et samfunn i miniatyr siden alle elevene bor på skolen. I løpet av året vil du bli utfordret til å bruke dine evner og anlegg, men også oppleve at det å ta hensyn og vise toleranse er viktige stikkord for å skape trivsel og et godt miljø.

Skolens elever bor på skolens fire internat. De fleste internatrommene er pusset opp de senere år, og noen rom har eget bad/dusj.

Skolen har dessuten en del spesialrom og utstyr som står til elevenes disposisjon. Fellesrom som blir mye brukt er skolens peisestue. Her finner du bl.a. skolens populære cafe. Skolens auditorium bli ofte brukt av skolens fotballelever til bl.a å se på kamper fra Champions league. Skolen har også et topp moderne treningssenter.

Alder og kjønn

Det er plass til 120 elever ved Molde folkehøgskole. Gjennomsnittsalderen de siste årene har vært 19,3 år. De fleste av skolens elever har fullført videregående skole. Vi har hatt ca like mange gutter som jenter.

Visjon

Molde folkehøgskole har som visjon «Se og veilede». Vi ønsker  både å se og veilede hver enkelt elev.  Vi har status som 3D-veiledningsskole. Dette betyr i praksis at vi har kompetanse på å veilede elever med hensyn til de tre dimensjonene;  Framtid/Lengde (Hva vil jeg med livet mitt?), Bredde/Samfunnsrolle (Hva er min relasjon til andre?) og Dybde/Eksistensielle spørsmål (Hvem er jeg som menneske?). I løpet av årets 3 elevsamtaler vil disse temaene bli berørt.

Som folkehøgskole ønsker vi å ha fokus på dannelse. For oss betyr ikke det hvordan du holder kniv og gaffel , men at du står i en livslang utviklingsprosess der du skal tilegne deg forståelse og innsikt om deg selv, sentrale verdi- og livsspørsmål, lære å kjenne samfunnet og kulturen du er en del av og finne din plass i felleskapet. I denne prosessen ønsker vi at dialogen og samtalen skal stå sentralt. Sentrale dannelsesmål ved Molde folkehøgskole er bl.a. : engasjement, respekt, samarbeid, solidaritet, mestring og refleksjon.

Historikk

Skolen ble stiftet i 1917 og første skoledag var på Hjelset bedehus 21.okt. 1917. Fra 1919 har skolen ligget på Bjørset, rett utenfor Molde sentrum. Skolens første navn var Rauma Ungdomsskole. I 1971 endret man navnet til Rauma Folkehøgskole, og i 2007 endret man navnet til dagens Molde Folkehøgskole. I 2017 fylte skolen 100 år. Det ble i forbindelse med dette jubileet skrevet en flott jubileumsbok. boken kan bestilles ved å kontakte skolen. Skolens eies av Nordmøre og Romsdal Indremisjon.