Undervisningen

Linjefag (14 timer per uke)

Vi har følgende linjefag ved Molde folkehøgskole

Freeride – Canada

Idrett – Sør-Afrika

Idrett – Adventure – Brasil

Friluftsliv – New Zealand

Fjellsport – Frankrike

Idrett – Australia

Crossfit – USA

Fotball – Brasil

Fotball – Spania

Lederlinje

Fellesfag (10-12 timer per uke)

Tema :

Her vil det bli fokusert på ulike tema fra uke til uke, eksempel på tema kan være samarbeid, konfliktløsning, rus, psykisk helse, miljøvern etc. Av og til får vi også besøk av gjester utenfra.

Skolekor :

Dette er i hovedsak en sangtime, men vi har også hatt suksess med å øve inn noen flotte korlåter.

Korridormøte :

Timen er satt av til vask og rydd på fellesrom og egne rom. I tillegg gjennomføres korridormøter i løpet av denne timen. På korridormøtene tar vi opp ting som har med livet på internatet å gjøre.

Tro og tanke :

I ”Tro og tanke” timen har vi hovedfokus på spørsmål knyttet opp mot kristen tro og tanke samt andre viktige verdi- og livsspørsmål.

Prosjektuke :

Denne uken bytter vi ut linjefag og valgfag med at elevene kan velge et prosjekt de ønsker å delta på. Prosjektuken blir gjennomført i løpet av høstsemesteret.

Internasjonal uke :

I løpet av denne uken setter vi søkelyset på nord/sør – fattig/rik problematikken. De siste årene har vi hatt besøk av Britha Phuti fra internasjonalt utvalg i folkehøgskolen. Ho har gjennomført opplegget ”Pedagogikk for de rike, Globalt medborgeskap”. Vi får også besøk fra Kirkens Nødhjelp som bl.a orienterer om skolens humanitære prosjekt i Brasil. Tema vi ellers har hatt fokus på er Afrikansk dans og mat fra ulike land i verden. Skolens kjøkken serverer i løpet av internasjonal uke mat fra ulike kjøkken rundt om i verden.

Prosjekt Brasil

I forbindelse med oppstarten av linjetilbudet «Fotball/Brasil» skoleåret 200872009 ønsket vi å 3engasjere oss i et humanitært prosjekt i Brasil. På en studietur til Brasil i januar 2008 fikk vi anledning til å bli kjent med noen av organisasjonen Diaconia sine humanitære prosjekter i byen Fortaleza. Diaconia sin søsterorganisasjon i Norge er Kirkens Nødhjelp.

Siden høsten 2009 har elever fra Molde folkehøgskole hatt årlige studieturer til Brasil og bl.a. besøkt og sett på utviklingen av prosjektet vårt i Fortaleza. Vi samler hvert år inn penger til dette prosjektet. Pengene går bl.a. til tiltak som skal bedre hverdagen for fattige barn og ungdom i en av favelaene (slum- og fattigområde) i Fortaleza. Vi har bl.a. skaffet penger til å legge grus på to fotballbaner og skaffet utstyr til et fritidslokale. Hvert år arrangeres vi også et eget joggeløp til inntekt for prosjektet.

Lørdagsseminar :

Lørdagsseminarene prøver vi å legge opp så praktisk rettet som mulig. Flere av lørdagsseminarene går med til turer i eget nærområde – noen av seminarene får vi også besøk av spennende gjester utenfor skolen.

Vask og rydd:

I løpet av uken har skolens elever ansvar for å vaske og holde orden på egne rom og noen fellesarealer. Dette blir fulgt opp av skolens internatleder og skolens lærere. Det ligger mye god læring i disse timene.

 

Valgfag ( 5 timer per uke)

Vi deler skoleåret inn i tre valgfagsperioder på mellom 7 og 10 uker.

Her er en oversikt over de forskjellige valgfagene vi kan tilby.

Valgfagsperiode 1: (høst)

Topptur: Dette valgfaget har mye gi til deg som er glad i toppturer og natur. Møre og romsdal har noen helt fantastiske fjell å tilby til deg som er glad i toppturer. Her går vi på topper som både er lette og krevende. Forslag fra elevene er også mulig å gjennomføre.

Golf: Dette er valgfaget for deg som har lyst til å lære eller allerede spiller golf. I molde har vi en flott golfbane hvor vi reiser å får ekspert hjelp hele veien. Det blir også mulighet for å ta «green card» i løpet av valgfaget. Selv om du aldri har spilt golf før men har lyst til å lære så er det bare å melde seg på dette valgfaget.

Havkajakk / Sjø: Liker du å være på sjøen og i båt er dette valgfaget for deg. Her reiser vi på turer rundt Molde folkehøyskole å prøver oss i vanlig kajakk, sit on top kajakk og seilbrett. Vi reiser også ut til kjente Hustadvika å får kjenne på det flotte været som er der ute. Her blir det mange turer og flotte opplevelser.

Volleyball: Dette er valgfaget for deg som er glad i volleyball. Vi begynner sessongen med sandvolleyball, også beveger vi oss inn når høsten kommer. Dette er et valgfag som er tenkt for alle som har lyst til å lære å spille volleyball. Uansett om du er nybegynner eller spilt mye. Teknikktrening og mye spill.

Klatring: Er du glad i å klatre? Eller har du bare lyst til å lære å klatre? Dette valgfaget gir deg muligheten til å lære å klatre. Vi kommer til å klatre ute og inne. Molde har en ny 15meters vegg som vi kommer til å holde på mye i. Muligheten for brattkort.

Sjøsport / Aktivitet: Dette valgfaget har mye å gi til deg som er glad i vann, sjø og aktivitet. Her kommer vi til å bruke de flotte mulighetene som Molde gir oss. Både til vanns og til lands.

Terrengsykling /Stisyking: Er du glad i sykkel? På dette valgfaget får du muligheten til å sykle mye. Vi kommer til å bruke de flotte sykkelmulighetene i Molde og omegn.

Valgfagsperiode 2: (høst/vinter)

3 timers fag

Idrett / Ballspill: Dette valgfaget tilbyr mye aktivitet. Her blir det mye bruk av ball og kroppen. Vi er innenfor alle de forskjellige ballspillene, som fotball, håndball, volleyball osv… Vi vil også drive mye med generell trimming. Vi skal i løpet av perioden bruke styrkerom, spinningrom og naturen til å trimme i. Under ser du et bilde fra en håndballøkt.

Spinning/styrke: Dette valgfaget fokuserer på trening innenfor styrke og utholdenhet. Her blir det økter med styrketrening og utholdenhetstrening. Det blir muligheter for å sette opp treningsprogrammer som man følger og får hjelp til å gjøre riktig. Vi kommer også til å bruke naturen en del. Spinningdelen blir gjennomført i den nye spinningsalen våres. Her har vi flott utstyr. Under ser du et bilde fra en av treningsøktene til valgfag spinning/styrke.

Kreativitet / Scrapbooking: Dette er valgfaget for deg som er glad i lage ting med hendene dine. Her vil vi prøve å gjennomføre mye innenfor kreativ forming. Alt fra strikking til bruk av leire. Det blir mye bruk av klasserom, men vi vil i mange tilfeller ta med oss kreativiteten ut. Vi kommer også til å holde på med scrapbooking som er veldig populært om dagen.

Bordtennis: Har du lyst til å lære å spille bordtennis? Eller vil du utvikle dine bordtennis ferdigheter. Da er dette valgfaget for deg. Vi leier egen hall og har 8 bord tilgjengelig.

Turn / Akrobatikk: Er du glad i turn og aktivitet så er dette valgfaget for deg. Det blir mye forskjellige øvelser og muligheter til å bruke turnutstyr. Det blir også en del barmarkstrening. Veldig kjekt og lærerikt.

Teater/Teatersport: Her får du muligheten til å utfolle deg på mange måter. Vi skal jobbe med å sette opp et stykke, og vi skal også drive med standup. Det å stå på en scene uten manus er både spennende og utfordrende.

Volleyball: Valgfag volleyball er for deg som har spilt lite men har lyst til å lære å spille mer volleyball. Her begynner vi fra bunn av å har grunntrening i volleyball. Vi starter med grunntrening innenfor baggerslag og fingerslag. Det blir muligheter til å etterhvert prøve seg mot volleyball 2

2 timers fag

Volleyball: Volleyball 2 er for deg som har spilt litt volleyball før og har lyst til å lære mer. Her vil vi gå litt videre i oppbygging av angrep, sette et godt forsvar og kanskje litt om de forskjellige systemene innenfor volleyball. Her blir det muligheter for å kanskje prøve seg mot andre volleyball lag i Molde. Og det blir mange kamper mot lærerne og andre elever. Under ser du et bilde fra en kamp mot lærerne i høst.

Spinning/Styrke: Her kommer vi til å holde på med styrke trening og spinning for det meste. Men vi kommer også til å bevege oss ut. Trening står i fokus, og instruksjon til riktig trening er viktig!

Futsal/Aktivitet: Futsal/Aktivitet er valgfaget for deg som er glad i fysisk trening. Her blir det fult trykk hele tiden. Vi holder til i treffhallen hvor det er gode forhold for futsal. Ellers bruker vi også skolens gymsal.

Squash: Squash er blitt en populær idrett. Vi er så heldig å ha tre squash haller rett ved skolen. Disse disponerer vi til valgfaget å får til mye god aktivitet.

Årbok: Vi jobber med årbok for årets elever. Jobben blir å se på design, utforming, innhold og trykk.

Dans (studio 11): Her blir det dansing på alle nivåer. Vi kommer til å danse alt fra street dance til vals, og vi vil prøve å reise litt rundt å få se på profesjonelle dansere rundt i distriktet. Dette er valgfaget for deg som har lyst til å lære mer om dans. Du trenger ikke ha noen tidligere erfaring for å kunne begynne på dette valgfaget, men det er flott hvis du har litt danse bakgrunn.

Musikk/Band: Lære forskjellige instrumenter å spille sammen i et band! Er du glad i sang og musikk, så er dette valgfaget absolutt for deg.


Valgfagsperiode 3: (vinter/vår)

 

5 timers fag

Topptur/Vår

Kystfriluftsliv/Vår

Sykkel/aktivitet

Havkajakk

Longboard/slakkline

3 timers fag (før lunsj)

Crossfit

Volleyball, herrer

Volleyball, damer

Sportsfilming

2 timers fag (etter lunsj)

Psykologi

Styrke / Utholdenhet

Multisport

Hybelmat